Jakmile jsou v říjnu k dispozici dýně, ráda z nich připravuji různé recepty. Chutnají nám o to víc, pokud jsou dýně z vlastní zahrádky. A že se jich letos vážně urodilo. Masová náplň je sytá a dýně chutnají dobře i další den, tedy pokud vůbec něco zbyde.
Dýně je zároveň perfektní nádobou na vaření. Je to obrovská izolovaná mísa, která pojme cokoli od rýže (jako v tomto receptu) až po pikantní chilli. Plnění dýně jídlem je navíc ZÁBAVA!


INGREDIENCE
- 80 gramů bio celozrnné rýže
 - sůl
 - 1 dýně hokkaido (asi 1,5 kg)
 - 1 cuketa
 - 2 cibule
 - kousek kořene zázvoru o velikosti ořechu
 - 1 polévková lžíce ghí nebo kvalitního sádla
 - 400 gramů mletého hovězího masa
 - máta
 - strouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
 - pepř
 - 250 mililitrů zeleninového vývaru
 
PŘÍPRAVA
- Uvař rýži ve slané vodě podle pokynů k balení.
 - Opláchni dýni, cukety a osuš je.
 - Odřízni vršek dýně (budoucí víko), poté odstraň semínka a podle potřeby vyškrábej vnitřek lžící.
 - Oloupej cibuli a zázvor. Cuketu, cibuli a zázvor nakrájej na malé kostky. Na nepřilnavé pánvi zahřej tuk a orestuj cibuli a zázvor. Rozdrob mleté hovězí maso na pánev a za občasného míchání opékej, až je maso hotové. Opláchni mátu, otřepej ji, otrhej listy ze stonku a nahrubo je nasekej.
 - Přimíchej cuketu, vařenou rýži, mátu, citronovou kůru a citronovou šťávu do mletého hovězího masa.
 - Dochuť solí a pepřem.
 - Naplň dýni rýžovou směsí. Polovinu vývaru nalij do naplněné dýně.
 - Umísti dýně do vymastěného pekáče a podlij je zbývajícím vývarem.
 - Peč je v předehřáté troubě na 200 ° C, dokud nebude dýňová dužina měkká, tzn. asi 1 hodinu.
 - Ozdob na závěr mátou.
 
NUTRIČNÍ ANALÝZA NA 1 PORCI
Energie 396 kcal • Tuk 19 g • Protein 25 g • Sacharidy 30 g
